Nu we massaal thuis aan het werk zijn, staat misschien ook jouw auto langere tijd werkeloos op de straat of oprit geparkeerd. En dat kan soms problemen geven. Hoe komt dat? En wat kun je doen om dit te voorkomen? Wij leggen het uit. 

Een auto is gemaakt om te rijden. Als hij langere tijd stil staat, kan dit uiteindelijk problemen geven voor de accu, maar ook voor je banden, remmen en brandstoftank.

Lege accu

Ondanks dat je de auto niet gebruikt, loopt de accu van je auto heel langzaam leeg doordat bijvoorbeeld de klok, radio, kilometerstand of je alarmsysteem van de accu gebruik maken. Wanneer je auto niet rijdt, wordt die accu ook niet opgeladen. Rijd je dus een lange tijd niet, dan heb je kans dat je accu leeg is en de auto niet meer start. In het ergste geval kan je accu ook kapot gaan. Het advies is dan ook om elke week even 20 minuten in je auto te rijden.

Heb je een elektrische auto? Dan zul je weinig problemen ondervinden. Een elektrische auto gebruikt veel minder stroom als hij stil staat. En opladen is natuurlijk veel gemakkelijker.

Bobbel in je banden

Ook je banden kunnen problemen krijgen als je auto lang niet van zijn plek komt. Er kunnen namelijk bobbels in de banden komen. Dat komt omdat het onderste stuk van je band afgevlakt wordt door het gewicht van je auto. Dus ook hier geldt; je auto elke week even een uitje geven. Lukt dat niet? Dan kun je uit voorzorg ook je autobanden met 0,5 bar extra vullen.

Vastzittende remmen

De remmen van je auto kunnen na een lange periode van stil staan vast gaan zitten. Vooral als je de handrem gebruikt. Vaak kun dit vanzelf oplossen door weer even in je auto te rijden en even goed te remmen. Maar in het slechtste geval rijdt je auto niet meer. Gebruik je de auto langere tijd niet, dan kun je je auto beter in de eerste versnelling parkeren dan op de handrem.

Beschadigde brandstoftank

Gebruik je de auto zeker een half jaar niet? Dan kan ook de brandstof problemen gaan geven. Die veroudert en kan de tank beschadigen. Nu zal dit niet snel het geval zijn, en met een klein ritje elke week kun je ook dit probleem voorkomen.

Conclusie

Geef ook je auto af en toe wat aandacht tijdens de coronacrisis. Met een wekelijks uitje van 20 minuten kun je een hoop gedoe voorkomen.