Tesla supercharger

Nu we te maken hebben met strenge nachtvorst, wil er nog wel eens een laadkabel vastvriezen. Het voorkomen en anders het verhelpen ervan, is gelukkig niet al te ingewikkeld.

Nu we al een kleine week met behoorlijk lage temperaturen te maken hebben, wil er wel eens een relatief nieuw fenomeen opduiken: vastgevroren laadkabels. Hoewel er berichten opduiken dat er veel problemen mee zouden zijn, herkent de ANWB dat beeld niet echt. Een woordvoerder verklaart aan AutoWeek dat de Wegenwacht in het begin van de week ‘een handjevol meldingen’ kreeg, maar dat het niet opvallend vaak een probleem oplevert. Vooral zondag en maandag waren er wel enkele meldingen. Volgens de ANWB is de ‘stuifsneeuw’ van toen een potentiële boosdoener geweest. De sneeuw kon daardoor tussen de stekkerkop en laadopening komen en vervolgens opvriezen.

Voorkomen is beter dan genezen, dus luidt het vrij simpele advies: zorg dat de stekker er zo droog mogelijk in gaat. Goed droogwrijven en ook de openingen droogmaken, moet in principe genoeg zijn. Mocht het dan toch nog vastvriezen, dan heeft de Wegenwacht een simpele oplossing. Even voorzichtig verwarmen met een föhn en als het goed is komt de boel dan zo weer los. Invetten met speciale goedjes hoeft dus niet en ga bij het losmaken natuurlijk al helemaal niet in de weer met (warm) water. Mocht er ooit weer eens zogenoemde ‘sneeuwjacht’ komen, dan is het eventueel een idee om de aansluiting met iets af te dekken.

Bron: Autoweek