De verplichting voor auto’s om een ‘Feinstaubplakette’ op de voorruit te kleven om in Duitsland één van de 65 milieuzones binnen te rijden, is niet nieuw. De maatregel werd al in 2007 ingevoerd en geldt in de meeste Duitse steden. Heb je geen sticker op je voorruit en rij je een milieuzone binnen? Dan kan dat je een boete van € 100 opleveren.

Sticker telt, niet emissieklasse

Zo’n sticker kan je bijvoorbeeld aanvragen bij je bijstandsorganisatie, online kopen of in Duitsland zelf bij een keuringsstation of garage halen (maar let op dat die niet in een ‘Umweltzone’ ligt. De sticker vermeldt je nummerplaat en je hebt je autopapieren nodig om de emissieklasse aan te tonen, waarbij je een groene, gele of rode sticker krijgt, waarbij de groene toegang verleent tot alle milieuzones.

Maar let op: enkel de sticker zorgt ervoor dat je een boete kan vermijden, niet een voertuig dat aan de voorwaarden voldoet. En dat levert in Duitsland blijkbaar discussies op met buitenlandse chauffeurs van elektrische auto’s, die ervan uitgaan dat ze toegang krijgen tot de milieuzones omdat hun wagen geen uitlaatgassen uitstoot. Dat klopt natuurlijk, maar toch moet je ook met een elektrische auto zo’n sticker op je voorruit kleven.

Bron: Vroom.be