Met deze (laad)tips ga je goed voorbereid op vakantie.

Het is handig om voorbereidingen te treffen als je met een elektrische auto op vakantie gaat. Hieronder geven we je wat praktische (laad)tips.

In het buitenland is het niet altijd makkelijk om je auto op de laden. De laad infrastructuur is in het buitenland minder goed dan in Nederland. De snelheid is vaak lager en de apparaten zijn regelmatig kapot. Het is meestal zo dat hoe verder je naar het zuiden rijdt hoe slechter het wordt.

 

Tip1: Neem voor de zekerheid meerdere laadpassen mee

Het kan zijn dat de laadpas in het buitenland niet werkt. Gelukkig kun je bij Fastned laders in het buitenland ook vaak met je pinpas of creditcard betalen. Download voor het gemak ook apps zoals Chargemap en de ANWB onderweg app. Hier kun je precies zien waar de oplaadpunten zich bevinden.

 

Tip2: Reserveer een laadpaal bij je vakantiebestemming

Check wanneer je het verblijf gaat boeken op de beschikbaarheid van laadpalen. In het hoogseizoen is het veelvoorkomend dat de laadpalen continu bezet zijn. Als je op tijd boekt kun je wellicht vragen of de accommodatie een laadpaal voor je vrij willen houden. Dit doen ze in de meeste gevallen wel.

 

Tip3: Kies een ‘slimme’ route

In sommige landen zijn de laadpalen nog niet zo goed geregeld en kan het zijn dat je heel lang geen enkele laadpaal tegen komt. Check dus vooraf goed hoe je gaat rijden en hoeveel laadpalen je op deze weg tegen gaat komen. In Duitsland heb je namelijk veel meer laadstations dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Het kan dus zijn dat de navigatie je eigenlijk via Frankrijk stuurt omdat dit een kortere route is maar Duitsland slimmer is om te kiezen omdat hier de meeste laadpalen te vinden zijn.

 

Tip4: Neem een 230V/Type 3-laadkabel mee

Het is handig om een 230V/type 3-laadkabel mee te nemen op vakantie omdat je zo altijd ook nog bij een normaal stopcontact zou kunnen laden. Dit gaat helaas niet zo snel maar zou nog een laatste optie kunnen zijn mocht je in de problemen komen met laden. Deze kun je bij jouw autodealer kopen.

 

Tip5: Rijd niet te snel

Het is natuurlijk verleidelijk om snel te rijden met een elektrische auto maar pas op dat de accu niet te snel leeg loopt!

 

De 5 beste laadapps op een rij:

 

  • Shell Recharge-app. Beschikbaar voor iOS en Android.
  • Plugsurfing-app. Beschikbaar voor iOS en Android.
  • Chargemap-app. Beschikbaar voor iOS en Android.
  • ABRP-app. Beschikbaar voor iOS en Android.
  • Fastned-app. Beschikbaar voor iOS en Android.