Winterbanden wisselen, we zijn er niet allemaal even rap mee. Uit onderzoek van Bovag blijkt dat 491.000 personenauto’s in Nederland nog op winterbanden staat. Dat zijn er meer dan vorig jaar rond deze tijd.

Bovag heeft in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Limburg in juli en augustus in totaal 1.491 personenauto’s geïnspecteerd. Van die kleine 1.500 bekeken auto’s stonden er 81 op winterbanden. 5,4 procent dus. Het huidige wagenperk telt in Nederland 9,1 miljoen personenauto’s. Volgens Bovag betekent dat dat pak ‘m beet 491.000 Nederlandse personenauto’s nog op winterbanden rondrijden. Dat zijn er 16.000 meer dan vorig jaar rond deze periode.

Vanwege de samenstelling van winterbanden is het niet heel verstandig om er in warmere maanden op door te rijden. Het rubber van winterbanden is zachter en dat betekent onder meer dat ze bij hogere temperaturen sneller slijten. Daarnaast is de rolweerstand van winterbanden over het algemeen hoger en leveren ze mindere prestaties. Zo is onder meer de remweg langer.

Volgens Bovag houdt de toename in een aandeel auto’s dat nog op winterbanden rijdt deels te verklaren door het feit dat er vaker thuisgewerkt wordt en en min minder vaak de garage of lokale bandenboer bezoekt. Ook zou de Nederlandse automobilist slechts marginaal aandacht aan zijn banden besteden, bij regulier onderhoud blijkt het namelijk een sluitpost te zijn.

Bron: Autoweek.nl