Tankstations langs de Nederlandse snelwegen gaan waarschijnlijk binnenkort veel meer laadpalen plaatsen. De Raad van State heeft namelijk uitspraak gedaan en gezegd dat uitbaters van tankstations dit gewoon mogen doen, zolang het ‘een ondergeschikte activiteit’ aan brandstof aanbieden blijft. Het is wel een klap voor Fastned en The Fast Charging Company, die voorheen exclusief het recht hadden om snelladers bij parkeerplaatsen langs de snelweg te plaatsen. De elektrische leaserijder krijgt echter steeds meer mogelijkheden om bij te laden onderweg. Elektrisch leasen is dit jaar sowieso extra interessant door de lage 12% bijtelling.

Wie mag er laadstations plaatsen?

Fastned en The Fast Charging Company sleepten de uitbaters voor de hoogste rechter omdat ze het oneerlijke concurrentie vinden. Deze bedrijven verwerven vergunning om snelladers op parkeerplaatsen langs de snelweg te plaatsen. Vaak vlak in de buurt van tankstations voor ieders gemak, maar nu beginnen de oliemaatschappijen ook steeds meer laadstations te plaatsen.

De rechter heeft vrijwel alle bezwaren verworpen en geeft de tankstations toestemming om laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen, mits ze onderschikt blijven aan het aanbieden van brandstof. Tegelijkertijd hebben Fastned en The Fast Charging Company nog steeds toestemming om vlakbij snellaadstations te installeren. Alleen op één parkeerplaats langs de A4 bij Den Hoorn, moeten laadstations verwijderd worden, omdat ze te veel lijken op de naastgelegen tankzuilen.

Elektrisch laden en leasen: leuker dan ooit!

Wat wel duidelijk is, is dat het steeds leuker wordt om elektrisch te rijden in Nederland. Niet alleen is het aanbod elektrische auto’s immens, de rijprestaties en actieradius worden jaarlijks beter. Door de uitspraak zullen meer tankstations bovendien laadpalen plaatsen, waardoor u vrijwel nooit hoeft om te rijden als u wil bijladen.

 

Bron: Telegraaf